Du har sikkert opplevd at du har en forestilling i hodet av hvordan du ønsker at et bilde skal se ut, men så blir det helt annerledes på skjermen. Irriterende, ikke sant? Det er rett og slett fordi du mangler kunnskap og øvelse, og begge deler får du her. 

Du er kanskje en habil fotograf allerede som knipser privatbilder både her og der. Eller kanskje er du ganske fersk, men ønsker å lære deg mer om fotografiets magiske verden.

Kanskje har du begynt å skrive artikler til magasiner og aviser og skulle ønske du kunne levere "full pakke" - både tekst og foto samlet. 

Det er en stor fordel! I dagens marked etterspørres det stadig oftere at journalisten også kan ta bilder til sakene sine. Det er en stor frihet i å kunne bestemme hele uttrykket selv, og ikke minst kan man tjene inntil dobbelt så mye på hver artikkel. 

Bransjens vinnere har flere sider å spille på. Veldig lurt at du vil være en av dem!

I dette kurset lærer du både hva slags kamera og utstyr du trenger, hvordan du skal bruke det i praksis, hvordan du planlegger og tenker som en proff fotograf, hva slags komposisjon og lys som funker i ulike situasjoner og hvordan du skaper de mest spennende og salgbare bildene. Du lærer også å levere bilder til redaksjonen. 

Du kan bruke fotokunnskapene du får i kurset på mange arenaer. Privat, på Instagram, på blogg og profesjonelt.

Kurset kombinerer teori og praksis på en super måte, slik at du ikke kan unngå å få resultater. Du vil endelig føle deg trygg og komfortabel bak kamera og vet at du kan levere et arbeid med høy kvalitet, enten du skal intervjue mennesker eller vil ut i verden og skrive reisereportasjer. Er du klar? 

 presenterer: Fotokurs for journalister og skribenter med Vibeke Montero

Er dette kurset for deg?

Dette er et introduksjonskurs i fototeknikk og kreativt bildeblikk der du lærer grunnleggende prinsipper innen fotografi, samt hvordan du kan bruke denne kunnskapen til å ta bilder som passer inn i en helhet sammen med tekstFor eksempel i magasiner, aviser og på en blogg. 

Du vil lære teknikker og metoder som gjør at du får mye større kontroll over kameraet, over dine ferdigheter som fotograf og ikke minst over hvordan du best bruker miljøet og menneskene rundt deg når du skal ta bilder. 

Etter kurset vil du bli en mye proffere og mer selvsikker fotograf som kan begynne å ta betalte oppdrag. Drømmen, ikke sant? 

Klar for å starte ditt fotoeventyr?

 Bli med i dag!

MODUL 1: Hva er et godt reportasjebilde? 

MODUL 2: Bli et teknisk vidunder

MODUL 4: Lysets hemmeligheter

MODUL 3: Dine kreative muligheter

MODUL 5: Slik tar du bilder som selger

Aller først vil vi utforske hva som kjennetegner et godt reportasjebilde. Hva må det inneholde? Hvordan kan du tenke som en fotograf? Hvordan kan et bilde illustrere og fremheve teksten din? Og visste du at et godt bilde ikke skapes med kameraet, men med øyet, hjertet og hjernen? 

Når du vet hvordan du skal kontrollere kameraets tre magiske verktøy – blender, lukker og ISO – blir det din tryllestav. Vink teknikkangsten farvel, og gjør deg klar til å kalle kameraet din beste venn! Endelig har du full kontroll på eksponeringen og vet nøyaktig hva du trenger for å ta de beste bildene. 

Gjør deg klar til å bli en lyskunstner som tar kontroll over fotolyset i alle slags situasjoner. Du vil lære hva du skal gjøre når naturlig lys ikke er nok, hvordan du bruker blitz og eksterne lyskilder, og ikke minst: Hvordan du kan utnytte lyset til å ta bilder som forteller en historie.

Her skal vi ta et dypdykk i de viktigste komposisjonsreglene som proffe fotografer bruker. Du skal få utvikle bildesynet ditt og lære hvordan du skaper gode, dynamiske motiv med ulike perspektiver. Med disse enkle grepene kan alle lære seg å ta blinkskudd!

Hvilke typer bilder ønsker egentlig redaksjonene seg? Hva gjør at de klapper i hendene og kaster seg over telefonen for å gi deg neste oppdrag? Hva er forskjellen på portrett, reportasje, human touch og reisesaker? Når du kjenner til disse hemmelighetene, stiger du inn i et nytt og attraktivt marked med store muligheter. Aldri mer kjedelige bilder!

Ettersom vi virkelig vil sikre oss at du er best mulig rustet når du skal ut og ta gode bilder til tekstene dine, inkluderer vi alle disse bonusene uten ekstra kostnad for deg ...

Vil du lære å ta proffe bilder med enkle grep?

Mer her!

BONUSER TIL DEG! 

Bonus 2: Slik velger du rett kamera

Når har du alt du trenger i lomma, og når må du ty til speilrefleks? Hvordan kan du skape en god miks? 

Her får du en nyttig smørbrød-liste som gjør det enkelt å velge det kameraet som passer best for deg. 

Ethvert godt bilde har en historie å fortelle. Hvordan skal du formulere den, og hvordan fatter du deg i korthet?

Bonus 1: Holder det å ta bilder med mobilen?

Bonus 3: Slik skriver du gode bildetekster

Full angrerett, ingen risiko :) 

Ingen fare, du har 14 dagers pengene tilbake-garanti!

For at du skal være helt sikker på å gjøre et godt kjøp, har du 14 dagers ubetinget pengene tilbake-garanti. Hvis du i løpet av de to første ukene etter kursstart ikke synes det svarer til forventningene, gir du bare beskjed, så får du hele beløpet tilbake. Uansett grunn!

Hvordan foregår kurset?

Kurset foregår i en kursportal på nett. Det inneholder 6 moduler. Hver kursmodul består av et sett med videoer og tilhørende pdf-filer, samt praktiske og inspirerende oppgaver og hjelpeark. I tillegg får du en rekke bonusvideoer til nytte og inspirasjon.

Hver mandag i de seks første ukene fra du melder deg på får du en mail med informasjon om hva som skal skje den uka. Du kan dessuten laste ned alt skriftlig materiale fra videoene, så du har det til evig tid! 

Du vil gå gjennom hele prosessen fra å bli kjent med kameraet ditt, til å komponere bildene og redigere dem så de er klare til levering. 

Kurset foregår online, slik at du kan ta det helt i eget tempo, fra hvor som helst og når som helst. Du har tilgang til både kurset og alt materialet i et helt år!

Hvordan får jeg hjelp? 

En gang i uken er kursleder tilgjengelig i den lukkede Facebook-gruppen for å hjelpe deg med alle spørsmål og utfordringer du opplever underveis. Du kan også dele bildene dine og få konkrete tilbakemeldinger på hva du kan gjøre bedre. Tilbakemeldinger gis skriftlig. Hvis du ikke kan delta der og da, er det bare å legge inn dine spørsmål og bilder på forhånd. 

Hva trenger jeg for å være med på kurset? 

Du trenger et kamera av typen speilrefleks eller systemkamera, nettilgang, litt ekte læreglede og evnen til å konsentrere deg og prøve ting ut i praksis.

Kan jeg bruke mobilen?  

Ja! Vibeke har utvidet fotokurset sånn at du også lærer hvordan du kan ta reportasjefoto med mobilen. Her får du alt du trenger å vite for å "melke" mobilen din sånn at den leverer bilder til trykk. 

Meld deg på nå!

MEDLEMSKAP I LUKKET KURSGRUPPE: Som deltaker på dette fotokurset får du også tilgang til en lukket Facebook-gruppe der deltakerne kan dele bilder, spørsmål og erfaringer med hverandre og få hjelp fra kursleder. 

Dette nettkurset i fotojournalistikk gir deg ALLE disse fordelene:

Du får et solid forsprang på journalister og skribenter som ”bare” skriver.

Du får mye bedre inntjeningsmuligheter – nå kan du få betalt for både bilder og tekst!

Du vet hvordan du skal skape et godt reportasjebilde og imponere redaksjonen.

Du kan tilby attraktive og salgbare bildepakker som passer teksten som hånd i hanske.

Du lærer alt om proffe bildeutsnitt og unike løsninger som fanger leserens blikk.

Du lærer om ulike bildesjangre, som portrett, reisefoto, human touch og action.


Du får kunnskap om hva slags utstyr og programmer du trenger for å levere proffe reportasjefoto.

Teknikk-angst? Aldri mer. Etter dette kurset vil du rule alt som heter blender, lukker og ISO. 

Ditt kreative fotoblikk vil få en skikkelig boost. Verden blir aldri den samme!

 Du lærer rett og slett alt du trenger for å bli en proff reportasjefotograf!

Din kursleder: Vibeke Montero

Vibeke har kombinert journalistikk og foto helt siden hun fullførte sin treårige fotoutdannelse i England i 1998. I 20 år har hun levd av å være frilanser – levere reportasjepakker med tekst og bilder til landets største aviser og magasiner, som f.eks. VG, Aftenposten, Kamille, Vagabond, Hjemmet, Foreldre & Barn og Tara. 

Hun har også jobbet som faglærer på fotolinjen ved Sogn Videregående skole og er medgründer av en av Norges største reiseblogger, Bortebest.no. Kanskje du har sett henne på God Morgen Norge, der hun ofte brukes som reiseekspert?

Vibeke er en kjempedyktig dame med godt humør og en egen evne til å lære bort på en enkel og underholdende måte. Vil du bli fotoproff, er dette rett person å lytte til!

Som fotograf er etterbehandling av bildene like viktig som å ta selve bildet. Du vil lære hvordan du skal drysse stjernestøv over bildene dine slik at de ser friske, fargerike og klare ut. Vi har også noen triks i ermet for å rette opp feil fra fotoshooten. Og hva er egentlig forskjellen mellom redigering og retusjering? Og ikke minst: Hvordan skal du levere bildene til redaksjonen? Alt dette får du svar på her. 

MODUL 6:  Du har tatt bildene. Hva nå? 

Påmeldingspris: 

kr 5900,-

Meld deg på her

Dette får du i kurset: 

Kursstart: Du får tilgang ved påmelding!

Sted: Nettkurs – kan tas fra hvor som helst

Varighet: 6 uker, med tilgang i ett år

Dette kurset passer for:

  • Journalister som ønsker å ta bilder til artikler og selge dem samlet i artikkelpakker.
  • Skribenter som ønsker å fortelle en historie ved bruk av både bilder og tekst.
  • Bloggere som vil ta sin visuell profil til neste nivå.
  • Andre som ønsker å bli en proffere fotograf og vurderer å ta betalt for bildene sine.

Ofte stilte spørsmål og svar

Lær å ta proffe bilder til teksten din!

 Få flere solgte artikler, mer

 cash og ekte fotoglede

Hva må du vite, og hvordan går du frem? Slik opptrer du profesjonelt og effektivt.

Hvor mye skal du ta betalt, og hvordan? Her får du innblikk i frilanssatsene for fotografer.

Som fotograf er det ditt åndsverk du lever av. Slik sikrer du rettigheter til bildene dine, også etter salg.

Var det alt? Neida, det er enda mer!

"Vi har samarbeidet med Vibeke både som journalist og fotograf, og er veldig fornøyd. Hun er svært flink til å få sine motiver til å føle seg unike og verdsatt. Resultatet er at våre ikke-profesjonelle modeller slappet av og fremstår naturlig på bildene, som er de vi bruker aller mest.”

- Gunnar Ekjord, tidl. marketing manager i Solia

Ja takk, det vil jeg!

Copyright © 2023 WOW Media AS. Personvern. Kjøpsvilkår.

Har du spørsmål? Skriv til oss på team@journalistskolen.no 

"Kamille har vunnet priser på reiseartikler levert av Vibeke. Vi har fått saker med tydelige vinkler, levende språk og stemningsfulle bilder..”

- Rina Blekkerud, redaksjonssjef i Kamille

"Vibeke kommer med sprudlende, trendy og glade ideer fra hele verden. Hun både skriver og tar gode bilder. Det er et must i en reisesak!.”

- Åshild Breian, tidl. redaksjonssjef i Tara

Profesjonelle bilder kan bære en hvilken som helst sak på gullstol inn i magasinbransjen. Klar - ferdig - shoot! 

"Nå tar jeg bilder til tekstene mine selv! Det hadde jeg ikke trodd ...

Jeg er SÅ fornøyd med fotokurset til Vibeke Montero! Jeg hadde null erfaring med foto fra før og hadde egentlig bestemt meg for å holde meg langt unna tekniske utfordringer og konsentrere meg om teksten. Men så snart jeg kom i gang som frilansjournalist, så jeg at det å kunne levere bilder selv var GULL verdt. Når man kan levere "full pakke", har man virkelig en fordel overfor redaksjonene. Hvem vil ikke være så ettertraktet som mulig? Med proff fotokunnskap kan man ikke bare organisere og forme hele oppdraget selv, man kan også tjene mye mer.

Kurset er helt supert! Det er behagelig og oversiktlig lagt opp, og Vibeke er utrolig dyktig til å forklare, motivere og inspirere, slik at selv vi ferskinger henger med. At vi har ukentlige spørretimer er det aller beste med kurset. Gjennom et helt år sitter hun og hjelper oss LIVE med alt vi lurer på, til vi virkelig mestrer det nye verktøyet! Lurer du på om du har tatt et bra nok bilde, er det bare å dele det der, så får du ærlige tilbakemeldinger og tips til forbedring. Ingen spørsmål er for dumme, og det er en kjempehyggelig kursgruppe. Trygghet i ryggen i et helt år!

For hver fotojobb jeg har vært ute på i etterkant har jeg fått en enorm mestringsfølelse. Jeg er fortsatt blodfersk, men det går lettere for hver gang jeg prøver meg, og det er virkelig supergøy!"

– Guro Lindseth Nes
Deltaker på Fotokurs for journalister med Vibeke

"Takk for at jeg fikk muligheten til å lære av den beste!

Jeg har fotografert i en del år, men dette kurset har lært meg veldig mye nytt.

Innholdet er lett og godt forståelig, og Facebook-gruppen og spørretimene er gull verdt! D
et at vi også får spørretimer hele året er enda bedre, for vi trenger også hjelp når vi kommer i gang med fotograferingen.

Vibeke er en fantastisk lærer! Hun forklarer så vi forstår og møter oss på den enkeltes nivå uansett hvor i prosessen vi er. I tillegg er hun en inspirasjonskilde, men også en som pusher oss slik at vi utvikler oss utenfor komfortsonen. Det er også viktig. Hun er absolutt den rette person for dette kurset etter min mening.

Oppsummert er dette fotokurset veldig bra, enten du har fotografert før eller ei!"

– Inger Marie Årdal
Deltaker på Fotokurs for journalister med Vibeke

Bonus 4: Slik forbereder du en fotoshoot

Bonus 5: Tips om prising av bildene

Bonus 6: Behold copyrighten din  alltid!

Bonus 7: Er drømmen å leve av å reise? 
Gode bilder er halve jobben.